Strony

31 października 2013

Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

Testując  komosę ryżową na słodko  wymyśliłam sobie takie  naleśniki. Bardzo przyjemnie komponowała się z tłustym, wiejskim twarożkiem w makowej, naleśnikowej oprawce zapiekanej w piekarniku na chrupiąco. Owoce z delikatną nutą kardamonu przesmażone z odrobiną masła  ...cóż można chcieć więcej?




Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

ciasto naleśnikowe:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki maku
  • 2 dag masła Lurpak klasyczne
  • szczypta soli
  • 4 łyżki  mąki orkiszowej
  • mąka pszenna ile zabierze (około 6 łyżek)


nadzienie:

  • 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • cukier z prawdziwa wanilią
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 dag masła Lurpak klasyczne do zapiekania


sos śliwkowy:

  • 2 dag masła Lurpak klasyczne
  • 30 dag węgierek
  • cukier do smaku
  • szczypta kardamonu
  • listki mięty i aktinidia (polskie kiwi) do dekoracji


Stop masło po czym je schłodź.
Do  mleka dodaj  2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko.
 Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało
ciasto naleśnikowe o konsystencji  śmietany.
Na końcu dodaj stopione masło, wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

 Usmaż na suchej patelni naleśniki.







Zmiksuj jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę.
Dodaj  twarożek i ugotowaną komosą ryżową - wymieszaj.






Nadziewaj naleśniki masą, zwijaj je w rulony.
Foremkę wysmaruj masłem, ułóż naleśniki na których równomiernie rozsyp wiórki masła.
Zapiekaj  naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące a masa ładnie się zapiecze
(około 35 minut w temp. 170 st.C)





W międzyczasie wypestkuj śliwki, pokrój je w ćwiartki. Wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj kardamon i duś na wolnym ogniu
podsypując niewielką ilością cukru (do smaku zależnie od kwaśności śliwek).
Gdy  śliwki  lekko się rozpadną dodaj masło, wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 5 minut po czym zdejmij z ognia.
Obierz aktinidia, pokrój je na połówki.



Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polej sosem ze śliwkami, posyp połówkami aktinidii i listkami mięty.











2 komentarze: