Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa
ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki maku
- 2 dag masła Lurpak klasyczne
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- mąka pszenna ile zabierze (około 6 łyżek)
nadzienie:
- 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 2 żółtka
- 2 jaja
- cukier z prawdziwa wanilią
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 dag masła Lurpak klasyczne do zapiekania
sos śliwkowy:
- 2 dag masła Lurpak klasyczne
- 30 dag węgierek
- cukier do smaku
- szczypta kardamonu
- listki mięty i aktinidia (polskie kiwi) do dekoracji
Stop masło po czym je schłodź.
Do mleka dodaj 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko.
Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało
ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
Na końcu dodaj stopione masło, wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Usmaż na suchej patelni naleśniki.
Zmiksuj jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę.
Dodaj twarożek i ugotowaną komosą ryżową - wymieszaj.
Nadziewaj naleśniki masą, zwijaj je w rulony.
Foremkę wysmaruj masłem, ułóż naleśniki na których równomiernie rozsyp wiórki masła.
Zapiekaj naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące a masa ładnie się zapiecze
(około 35 minut w temp. 170 st.C)
W międzyczasie wypestkuj śliwki, pokrój je w ćwiartki. Wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj kardamon i duś na wolnym ogniu
podsypując niewielką ilością cukru (do smaku zależnie od kwaśności śliwek).
Gdy śliwki lekko się rozpadną dodaj masło, wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 5 minut po czym zdejmij z ognia.
Obierz aktinidia, pokrój je na połówki.
Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polej sosem ze śliwkami, posyp połówkami aktinidii i listkami mięty.
makowymi nalesnikami kupiłaś mnie w całości!
OdpowiedzUsuń... z czego bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń