jak zauważyliście to już 33 przepis makaronowy. :) tak to mój ulubiony składnik.
Dziś trochę oryginalny dodatek - boćwina, zdrowa, świeża z mojego ogrodu!
Jeśli nie macie boćwiny zastąpcie go równie zdrowym szpinakiem lub sałatą rzymską.
Zapiekanka makaronowa pełnoziarnista z boćwiną (lub szpinakiem)
- pęczek buraka liściowego (boćwiny) lub szpinaku
- 200 g żółtego sera
- 250 ml śmietany
- 4 jaja
- szczypta czosnku granulowanego
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- masło do wysmarowania formy
- sos czosnkowy (opcjonalnie)
Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
Oczyść liście boćwiny lub szpinaku- pokrój je dość drobno (pozostawiając kilka liści do dekoracji).
Posiekaj szczypiorek.
Do miseczki wbij jaja, dodaj śmietanę i szczypior.Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą czosnku granulowanego.
Zetrzyj ser w łezkę. Dodaj większą część sera - wymieszaj masę dokładnie.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Wysmaruj je masłem.
Do foremki przekładaj warstwami zimny makaron i posiekane liście.
Zalej wszystko masą jajeczno-serową. Wyrównaj zapiekankę.
Górę posyp serem.
Zapiekaj około 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Liście do dekoracji wrzuć na wrzątek po czym przelej zimną wodą.
Przed podaniem udekoruj listkami boćwiny lub szpinaku i sosem czosnkowym.
Oprósz je świeżo zmielonym pieprzem.
Do dania możesz podać miseczkę z sosem czosnkowym, jeśli lubisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz