Najprościej ugotować zupę!
Lekka zupa jarmużowa
- około 12 liści jarmużu
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- natka pietruszki do posypania
Umyj i obierz warzywa. Liście jarmużu pokrój drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej warzywa bulionem, dodaj posiekany czosnek i gotuj do miękkości.
Pokrój cebulę, zeszklij ją na rozgrzanej na patelni oliwie. Oprósz mąką, smaż cebulę mieszając przez kilka minut po czym wsyp do zupy. Dopraw zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku.
Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Podawaj zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.
czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jarmuż.
OdpowiedzUsuńW tym roku zasiałam go w ogródku, pięknie wyrósł. Polecam własną uprawę:)
Bernadeta