Bardzo go lubię, bo po pierwsze zdrowy, a po drugie ładnie wygląda na talerzu ze względu na mocno karbowane liście. Zobaczcie jak wyglądają na talerzu jarmużowe gniazdka, które jedliśmy na obiad.
Jarmużowe gniazdka
- około 16 liści jarmużu
- 14 niewielkich ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 pieczarek
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżka maki pszennej
- 2 łyżki masła sklarowanego
- sól, pieprz czarny do smaku
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Umyj jarmuż dokładnie i wytnij zgrubienia w środku liści.
Ugotuj do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Ziemniaki obierz z łupin i przekrój na połówki. Oczyść grzyby. pokrój je drobno. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Zeszklij ją na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodaj pieczarki i posiekany czosnek- smaż około 10 minut po czym podlej śmietanką. Dopraw solą i pieprzem - duś w śmietance około 5 minut. Zagęść sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Na drugiej patelni usmaż na 1 łyżce masła połówki ziemniaków na złoty kolor.
Odsącz jarmuż z wody, z liści ułóż na talerzu gniazdka, każde z nich napełnij sosem pieczarkowym. Na górze każdego gniazdka ułóż połówkę ziemniaka. Udekoruj danie połówkami pomidorków, oprósz je sola i świeżo zmielonym pieprzem.
rewelacja mniam:DD:
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko :)
OdpowiedzUsuń