Od tygodnia ciągle jakieś grzybki są w domu. a to miły sąsiad podrzuci, a to synkowie przyniosą koszyczek :)
... no żeby nie było że na poszłam łatwiznę, sama też byłam trzy razy. Zebrałam niewielką ilość, ale ile się nawdychałam, ile nagimnastykowałam ??? Czysta przyjemność a zarazem nagroda za trud w postaci smacznego grzybowego dania!
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
- 4 bardzo duże ziemniaki (lub 10 średnich)
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki
- szczypta soli
- pojemniczek grzybów (ok 60 dag)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- pęczek szczypioru
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Obierz grzyby, pokrój je i duś na sklarowanym maśle z dodatkiem tymianku do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekany szczypior i zdejmij z ognia.
Obierz ziemniaki i zetrzyj je w łezkę. Dodaj jaja, mąkę i szczypt soli.
Smaż placki na oleju rozkładając masę cieniutką warstwą, by były chrupiące.
Układaj placki na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki od razu z dodatkiem grzybów leśnych podgrzanych uprzednio.
Pyszności kochana,pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo fakt kochana! dwa dni pod rząd się zajadaliśmy dopóki nie zabrakło grzybków :)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie tez same pyszności - zaglądałam :)
pozdrówka!
Ja robiłam moje maślaki tradycyjnie: sos do gotowanych ziemniaków, ale powinnam się zmóc na placki, bo wyglądają przeapetycznie!
OdpowiedzUsuńTe placki robi się szybko, bo trze się ziemniaki na dużą łezkę :) polecam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smaki i cieszę się że znalazłam kolejny blog na którym króluje naturalna kuchnia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie
zpiekarnika.blog.pl
Pozdrawiam,
Calla