Z amarantusem ekspandowanym smakowała wspaniale.
Wegański krem z warzyw z amarantusem.
- około 1 kg różnych warzyw
- marchew, pietruszka, kawałek selera
- 2 małe dynie
- 1 duży ziemniak
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 100 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- chilli w proszku do smaku i posypania
- 6 łyżek amarantusa ekspandowanego
- natka pietruszki do dekoracji
Warzywa obierz , pokrój byle jak, zalej wodą w takiej ilości, by nakryła warzywa. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru i gotuj do miękkości.
Zmiksuj warzywa z wywarem lub przetrzyj przez sito. Dodaj mleko kokosowe.
Dopraw zupę chilli, pieprzem czarnym i ziołowym i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut.
Podawaj zupę na gorąco posypane amarantusem, odrobiną chilli i udekorowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz