Kolejny przepis na smaczne danie z dodatkiem sporej ilości oleju rzepakowego to
Orkisz
na młodej czerwonej kapuście.
W przepisie użyłam robionej przeze mnie białej kiełbasy. Jeśli nie masz dobrej jakości kiełbasy lub nie jesz mięsa przesmaż orkisz tylko z cebulką - danie będzie równie smaczne.
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
- 1 młoda czerwona kapusta
- 2 cebule
- 1 kwaśne jabłko
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 200 g orkiszu (lub innej kaszy wiejskiej)
- 400 g białej swojskiej kiełbaski (opcjonalnie)
- pęczek tymianku
- sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
- miód i sok z cytryny do smaku
- kwiaty bratków do dekoracji
Ugotuj
orkisz wg przepisu na opakowaniu (jak kaszę). Wstaw ją w ciepłe
miejsce (np. pod koc).
Obierz
cebule i kapustę z twardych liści. Kapustę poszatkuj. Jedną
cebulę posiekaj drobno i zeszklij ją w rondlu o wysokim dnie. Dodaj
kapustę i przesmaż ją mieszając przez chwilę po czym podlej
odrobiną bulionu lub wody. Dodaj starte w łezkę jabłko , dopraw
solą pieprzem czarnym i ziołowym, dodaj łyżkę posiekanego
tymianku i duś do miękkości. Dopraw do smaku miodem i sokiem z
cytryny.
Drugą
cebulę pokrój w piórka , zeszklij ją na 3 łyżkach oleju. Dodaj
pokrojoną w plasterki białą, chudą kiełbasę domową, przesmaż
ją razem z cebulą.
Na końcu dodaj orkisz i trzymaj razem na ogniu
jeszcze około 5 minut.
Podawaj
kaszę na warstwie czerwonej, aromatycznej kapusty udekorowaną
bratkami i gałązkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz