Lubię wersję z kwaśnymi sezonowymi owocami. Jesienią duszę ją z kwaśnymi jabłkami, wiosną z agrestem, latem z wiśniami lub porzeczkami.
Olej rzepakowy jest świetny do zeszklenia cebulki i duszenia na nim wątróbki.
Wątróbka indycza duszona z wiśniami na rzepakowym
- 800 g wątróbki indyczej
- 1 szklanka mleka (0,5%)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wiśni
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- młode ziemniaki ugotowane w łupinach (8 szt)
- pęczek koperku (z kwiatami)
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Osusz wątróbkę z mleka.
Zdejmij cebulę z patelni, przesmaż na niej wątróbkę z obydwu stron, dodaj cebulę i wydrylowane wiśnie.
Gdy wątróbka będzie miękka oprósz ją mąką, solą i wymieszaj.
Po kilku minutach gdy mąka zagęści sos podawaj porcje wątróbki z ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i posypanymi koperkiem.
Udekoruj porcje baldachami kwiatów koperkowych - są intensywne w smaku i ładnie wyglądają na talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz