Lubię wersję z kwaśnymi sezonowymi owocami. Jesienią duszę ją z kwaśnymi jabłkami, wiosną z agrestem, latem z wiśniami lub porzeczkami.
Olej rzepakowy jest świetny do zeszklenia cebulki i duszenia na nim wątróbki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7bPK5GGzVfxOA7OVKxFbcoalu8pdbwCGTgKEzxywXDbKsf6SKfyVdTSSH9YYgwwo82t7Jysl_hhQ0OrdatipaFCg_7mJogimBXtp3wNUCULFy_5JeKhxoNwqKAKNXWU7cWhfB87vnkuQ/s280/WatrWisn.jpg)
Wątróbka indycza duszona z wiśniami na rzepakowym
- 800 g wątróbki indyczej
- 1 szklanka mleka (0,5%)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 szklanka wiśni
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- młode ziemniaki ugotowane w łupinach (8 szt)
- pęczek koperku (z kwiatami)
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Osusz wątróbkę z mleka.
Zdejmij cebulę z patelni, przesmaż na niej wątróbkę z obydwu stron, dodaj cebulę i wydrylowane wiśnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjukMB-uWIiKCZMdpIJmC_alIzvJa1601Bt0uJyYimoXsmeo6-uLvUKoudcQ_1_ZFw-dI8ZHqdMuseJzkzgYhjVpZPvfWBjQeHNWAABxdFJx5jEnim17JDlxXZKoKNg2nlEdX8tWm4rv0k/s200/WatrWisn2.jpg)
Gdy wątróbka będzie miękka oprósz ją mąką, solą i wymieszaj.
Po kilku minutach gdy mąka zagęści sos podawaj porcje wątróbki z ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i posypanymi koperkiem.
Udekoruj porcje baldachami kwiatów koperkowych - są intensywne w smaku i ładnie wyglądają na talerzach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIS_7-Rqdt49hM2D6yq5RWVbnpZUQkx10RfbyFxTz38cT4Qaz2CunAAhaBZSiYtdIXZpfv8bKBo7NBWj64X6tHH4C8M4lqye-YQPbm-cYGvc2U93NIjPEvtQZeHEQLnMR2q7bSDp-Bfjw/s280/WatrWisn5.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz