![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhNsC85Mgf8big8AQ3FxjTLYO4c8OPBo6zRZ6-MIemdw8-idx6Pp-IRcwlnXk-Q9Tw0ANP2srzqye0bzZNdgEuxgaYzMz_zwgDFbmZXr1u0UqOZYS4ih6hWfUqoJBRCu-K8p4ELsE8ezY/s280/marmPorz3.jpg)
Marmolada z papierówek i czarnej porzeczki
- 1 kg jabłek
- 1 kg czarnej porzeczki
- 40 dag cukru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcGjJNV7pHwdJKfoAzeiYKlSDFADm-kpXSd6YJxt59sFGRFNhkweRirY7lCQ-RQ_uXKKaII7kBMdhce_ixNTDZCdjRjPOaG-96ZQrObRqy-gMDY-MS0tp7szAmVv-Eri75VUNozadIdcM/s200/marmPorz10.jpg)
Umyj porzeczki i oderwij szypułki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIqzDz_G5YiqD-upQs1Y6m9EwS786MPY8tIFnNKj4p2esgSzhvojH0ZKg9peZeetQKjHtWMVTryAxus41oraDtVeijNeuzHDpFNVPV3VYsl5Ag1AO2wbVDJJMG3devLjeEGQk5GhK8tUk/s200/marmPorz0.jpg)
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki. Zalej je 3 łyżkami wody i rozparuj na małym ogniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj42upxC1DvOrN0Vb0SY3SzpiXLtV1737emQ9rLdLRJK3x8yszGkKL1ZWdw4RRk0s5YYxe1t1ub6_IFjmXHMl4GexRF_JFP58pP-sWgNaZcFgzUJCODDy3KFWk7mo0ZMUDF4DL-GYie6mo/s200/marmPorz1.jpg)
Dodaj cukier.
Za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładko. Przetrzyj przez sito.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK2yfMkwLSumuQXOFtNVfy50ScdB4ZhM1s75TK3eboFJHqXnLV36GH-nDni1628TiUWnFuioh6jZ1s-ygqDY98q7xzRuB1u4k82pO2xstHpG7QLyvU6Azvq7Jssu1UwCu4rP3NpbFE9Bo/s200/marmPorz2.jpg)
Dodaj porzeczki . Podgrzewaj na bardzo małym ogniu aż nabierze odpowiedniej gęstości a owoce się rozpadną.
Jeśli chcesz przechować dłużej przełóż ją na gorąco do słoików i zamknij.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz