Strony

10 czerwca 2013

Paczuszki z serem i cukinią

Prosty przepis na smażony ser z cukinią w naleśnikach  lnianych proponuję na festiwalową kolację



 Paczuszki z serem i cukinią

  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • około pół szklanki mąki pszennej
  • 2 krążki sera typu Camembert z ziołami prowansalskimi
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • bazylia i pieprz czarny grubo mielony do dekoracji




Do letniego mleka wsyp siemię lniane. Dodaj wodę, jajo, szczyptę soli, olej  i mąkę . Zmiksuj na gładko. Upiecz naleśniki.







 Cukinię pokrój na cieniutkie plasterki. Krążki sera przetnij poziomo na pół.







Obłożone cukinią plastry sera zawijaj jak paczki.










Paczuszki z serem przesmaż na rozgrzanym na patelni maśle z obydwu stron. Paczuszki powinny być chrupiące, a środek lekko lejącym serem.







Podawaj na gorąco udekorowane bazylią, plasterkami cukinii i posypane pieprzem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz