Gryczanka słonecznikowa
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka masła
- 400 g mięsa gulaszowego z szynki wieprzowej
- włoszczyzna
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 cebula.
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki uprażonych nasion słonecznika
- kiełki słonecznika
- kwiaty słonecznika do dekoracji
- 2 łyżki startego parmezanu
Ugotuj kaszę z dodatkiem 1 łyżeczki masła i odrobina soli.
Mięso zalej niewielka ilością wody (tyle by przykryć mięso) i gotuj 3 minuty.
Odlej wodę z gotowania, zalej mięso świeżą gorącą wodą, dodaj włoszczyznę, dopraw solą - gotuj do miękkości. Mięso zmiel.
Rozgrzej masło na patelni, zeszklij drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj mięso, kaszę, połowę ziaren słonecznika. przesmaż razem wszystko doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Nakładaj porcje do miseczek, posyp ziarnem, kiełkami słonecznika oraz startym parmezanem. Udekoruj kwiatami słonecznika.
Super, a jak Wam smakowały kwiaty słonecznika?
OdpowiedzUsuńPrzed zjedzeniem wyrwaliśmy płatki i posypaliśmy potrawę, która smakowała bardzo intensywnie słonecznikowo - pycha!
OdpowiedzUsuń