Pora więc nadeszła na wypróbowanie tego smakołyku. Zajrzałam na kilka pomocnych stronek i tak powstała ta własnie potrawa. Nie chcę powtarzać informacji na temat tego słonecznika, znajdziecie je
na Wikipedii oraz tutaj lub ... a zresztą wygooglujcie sobie.
Najpierw przygotowałam same bulwy, jednak smak ich był jak dla mnie zbyt intensywny. połączyłam go więc z gotowanym selerem - sałatka w tej wersji smakowała mi najbardziej.
Topinambur z selerem
- 30 dag bulw topinambura
- mały seler (około 30 dag)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Ugotujseler i topinambur w łupinach w oddzielnych garnuszkach w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Obierz warzywa. Selera pokrój w kosteczkę, a topinambur w mniejsze cząstki.
Rozgrzej w rondelku masło, dodaj warzywa i przyprawy, przesmaż je kilka minut. Podaj gorące jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do pieczonego mięsa.
Dzięki, kupiłam topinabur i nie wiedziałam co z tym zrobić, a w necie wcale nie ma przepisów z tym warzywem. Przeczytałam, że można piec. A tutaj taakie fajne połączenia. Pyszne warzywka:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój przepis Ci się spodobał i może się przydać!
OdpowiedzUsuńPołączenie tych warzyw moim zdaniem bardzo udane.
Witam,a gdzie w TG można kupić te topinamburu ?
OdpowiedzUsuńRośnie w moim ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńale też widziałam w Selgrosie w Katowicach.
Właśnie teraz siedząc przed ekranem chrupię sobie surowy topinambur zebrany na naszej rodzinnej działce.Uprawiamy go od kilku lat.Smakuje wspaniale.Wolę taki wykopany kilka dni przed spożyciem,jest lekko zwiędły(bulwy trochę miękną). Na działce odmiana ,którą uprawiamy nie zakwitła .
OdpowiedzUsuńja też czasem zjadam go na surowo, jest pyszne w każdej wersji :)
UsuńMój kwitnie co roku jak mały słonecznik.
Polecam, bo niekłopotliwy w uprawie a smaczny i zdrowy!
ja dodaje do sal´at i pomidoro´w z oliwa i sokiem pomar. - miksuje i mam s´wietny sos lub smoothie
OdpowiedzUsuń