O walorach mniszka możecie poczytać w Wikipedii . Rozumiecie zatem dlaczego każdej wiosny mniszek gości na moim stole.
Naleśniki z warzywami, serem pleśniowym i mniszkiem
- ciasto : 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- około 5 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki orkiszowej razowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- farsz : mała cukinia
- kilka łodyg selera naciowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek młodych listków mniszka lekarskiego
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 150 g sera pleśniowego typu rokpol
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz czarny do smaku
- listki ziół do dekoracji (bazylia)
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj trzepaczką dokładnie i odstaw na 15 minut po czym usmaż naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.
Obierz cebule i czosnek, posiekaj je i zeszklij na rozgrzanej łyżce masła sklarowanego. Dodaj posiekane łodygi selera naciowego. Przesmaż je przez chwilę po czym dodaj cukinię pokrojoną w plasterki.
Młode liście mniszka umyj i osusz.
Zalej warzywa mlekiem wymieszanym z mąką. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlej odrobiną wody.Na końcu dodaj pokruszony ser pleśniowy (zostawiając kilka plasterków do dekoracji) oraz posiekane listki mniszka (umyte wcześniej i osuszone). Mieszaj do chwili, aż ser się rozpuści.
Nadziewaj farszem naleśniki, dekoruj je plasterkami sera i zapiekaj chwilę (w mikrofalówce lub piekarniku) aż ser lekko się rozpłynie.
Podawaj udekorowane listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz