Len i owies to składniki, które bardzo korzystnie działają na nasz organizm.
Sądzę, że dobrze by znalazły się na świątecznym stole wśród innych. Może w postaci takiego wianuszka?
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
- około 40 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki owsianej
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 5 dag masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- len i otręby owsiane do posypania
- 2 łyżki mleka
- rzeżucha do dekoracji
Z łyżki mąki , pół szklanki mleka, drożdży i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski i ogrzej ją. Dodaj 1 jajo i 1 żółtko,zaczyn, łyżeczkę soli, mleko i stopione i schłodzone masło. Wymieszaj.
Dodaj mąkę owsianą i len. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.
Pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 2 części , zroluj je.Rulony poprzekładaj i złącz razem w wieniec.
Ułóż na blaszce i zostaw do wyrośnięcia.
Możesz ponacinać nożem w rozetkę by wzbogacić wzór,
Białko rozkłóć z mlekiem, posmaruj nim wieniec po czym posyp na przemian lnem i otrębami owsianymi.
Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekoruj rzeżuchą.
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń