Następny będzie w święta.
Świąteczny chlebek turecki
- około 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jaja
- 5 dag masła
- 6 dag drożdży
- 5 dag rodzynków
- 5 dag migdałów
- szczypta soli
- 1 jajo
- 3 łyżki mleka
Drożdże wymieszaj z połową letniego mleka, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Jaja zmiksuj z miodem, dodaj przesianą mąkę, pół szklanki mleka i rozczyn. Dodaj szczyptę soli po czym zarób ciasto. Dodaj stopione i ostudzone masło, wyrób ponownie. Na końcu dodaj połowę posiekanych lub startych drobno migdałów i rodzynki - wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość uformuj podłużne chlebki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy chlebki wyrosną posmaruj je roztrzepanym z mlekiem jajem i posyp posiekanymi drobno migdałami. Upiecz chlebki w dobrze nagrzanym piekarniku na rumiany kolor.
Po upieczeniu ostudź chlebki na kratce.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń