Niestety ryby typu halibut, łosoś, sola, sandacz itp są dość drogie. Ale przecież poczciwa makrelka czy śledzik dobrze przyrządzone też są pyszne. Tak więc w ostatnich dniach prawie codziennie rybka na stole.
W paście na chlebie lub sałatce....zresztą w najbliższym czasie odrobię zaległości i opiszę Wam te dania.
Sałatka warzywna z śledziem korzennym
- 1 opakowanie śledzia korzennego w oleju
- 1 czerwona papryka
- 2 ugotowane marchewki
- 1 pietruszka (ugotowana)
- 1 mały seler (ugotowany)
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Ugotowane w łupinach warzywa obierz i pokrój w kosteczkę. Pokrój drobno ogórek.Obierz paprykę, cebulę i jabłko, pokrój je w kosteczkę.Wymieszaj składniki w misce. Śledź korzenny pokrój drobno, dodaj do warzyw. Na końcu dodaj majonez , musztardę, natkę pietruszki i 1 łyżkę oleju ze śledzi
Wymieszaj , dopraw solą i pieprzem do smaku. Obierz jajka, pokrój je na ćwiartki.
Do plastikowych foremek włóż porcje sałatki ubijając łyżką,
Wykładaj je na talerzyki, dekoruj kawałkiem jajka i natką pietruszki.
Oprósz jaja solą i pieprzem.
fajny pomysł tylko kurcze wczoraj zjadłam ostatnie śledzie w korzennej zalewie, szkoda mogłabym wykorzystać do sałatki teraz to mogę się tylko popatrzeć:)
OdpowiedzUsuń