Moi goście wyszli niedawno, zostało tylko jedno ciasteczko, choć upiekłam również szarlotkę.
Makaroniki migdałowe z kremem kawowym.
- makaroniki: 25 dag migdałów
- 35 dag cukru pudru
- 5 białek jaj kurzych
- sok z pół limonki
- 1 łyżka mąki pszennej
- krem: 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 200 g masła Lurpak klasyczne
- polewa: 100 g czekolady
- 1 łyżeczka masła Lurpak klasyczne
- 1 łyżka mleka
Ubij pianę z białek, dodaj cukier puder. Ubijaj do chwili, aż cukier całkiem się rozpuści a masa będzie gęsta. Dodaj zmielone migdały, mąkę i sok z limonki, wymieszaj. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj owalne placuszki o kształcie jajeczek. Upiecz makaroniki w średnio nagrzanym piekarniku.
Przygotuj krem. Rozpuść kawę w gorącej wodzie, dodaj ją do mleka skondensowanego - wymieszaj.
Zmiksuj masło na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlewaj kawę z mlekiem.
Ostudzone makaroniki przekładaj kremem kawowy za pomocą szprycy zlepiając je po dwa.
Rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i mleka w kąpieli wodnej.
Udekoruj ciasteczka czekoladą jak pisanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz