Aromatyczna pizza razowa z fenkułem i kiełbaskami
- Ciasto : 20 dag maki pszennej razowej
- około 20 dag mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- farsz: 1 cebula
- 1 fenkuł
- kilka kiełbasek typu frankfuterki
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 5 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- rozkłócone jajo
- kilka łyżek sezamu
- pół żółtej papryki do dekoracji
Wsyp mąkę razową do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę letniego mleka, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotuj farsz.
Obierz cebulę i fenkuła, zetrzyj je na tarce w cienkie półplasterki.
Przesmaż cebulę, pokrojone kiełbaski wraz z fenkułem na oleju Kujawskim z czosnkiem. Odstaw do ostygnięcia . Do zimnych warzyw dodaj jaja, śmietanę i starty ser.
Dopraw je oregano, solą i pieprzem
Z ciasta uformuj mini-pizze. Uformuj brzeg, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek każdej wyłóż farsz. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajem i posyp sezamem.
Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Nagrzej piekarnik do temp. 190 st.C. Upiecz pizze na rumiany kolor.
Podawaj udekorowane pokrojoną w paseczki zółtą papryką i pióropuszami fenkuła.
Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem",
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent linii Kujawski ze Smakiem.
Domowa pizza jest najlepsza !
OdpowiedzUsuń:)