Wybrałam przepis ze starej książki z 1932 roku, bardzo prosty z niewielką ilością składników.
Chcąc je trochę wzbogacić dodałam zmielonych orzechów.
Wyszły bardzo smaczne choć nie z tych bardzo chrupiących.
Chruścik orzechowy
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- wiejska śmietana ile zabierze (kilka łyżek)
- 25 ml rumu 80% lub spirytusu
- 1 łyżka masła
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do przesianej mąki pszennej wbij jaja , dodaj rum, szczyptę proszku do pieczenia i stopione masło. Wymieszaj dodając tyle śmietany, by składniki się połączyły.Na końcu dodaj orzechy. Wyrób ciasto o zwartej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto cieniutko. Za pomocą radełka wytnij paski z przecięciem w środku. Przekładaj jeden koniec tak, by otrzymać tradycyjny kształt faworka. Upiecz faworki na rozgrzanym oleju, odsącz je na papierowym ręczniku.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
z orzechami, fajny pomysł:) na pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń