Nie zrobiłam fotek całości, bo baterie aparatu były w ładowaniu.
Szynka w sosie cebulowym z jałowcem
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Obierz cebulę i czosnek. Cebule pokrój w piórka. Mięso umyj, osusz po czym pokrój je w plastry. Przesmaż je na 1 łyżce masła sklarowanego ze wszystkich stron. Na drugiej patelni na pozostałym maśle przesmaż cebulę na lekko rumiano. Wsyp ją do mięsa, podlej winem. Po 5 minutach dodaj posiekany czosnek, posól, posyp pieprzem, dodaj jałowiec.
Duś pod przykryciem podlewając odrobiną wody, by mięso nie przywarło.
Przed podaniem zmiksuj sos na gładko. Cebula go zagęści, a jałowiec nada przyjemnego smaku.
smaczne wygląda zwłaszcza mnie ciekawi ten sos cebulowy:)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci wypróbowaĆ, jest aksamitny i z intensywnym aromatem jałowca, jeśli lubisz ten smak.
OdpowiedzUsuń