Pasztet aromatyzowany boczniakiem.
- mięso mieszane obrane z rosołu (około 2 szklanek)
- 25 dag wątróbek drobiowych
- ogonki boczniaków (około 100g)
- 2 jaja
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Wypłucz wątróbki z mleka.
Zmiel obrane mięso razem z ogonkami grzybów, cebulą, czosnkiem i surową wątróbką dwu lub trzykrotnie. Dodaj jaja, bułkę tartą, pietruszkę i pieprz ziołowy. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
Włóż masę do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą. Nakryj foremkę folią aluminiową, by pasztet zbytnio się nie wysuszył. Zapiekaj w temp. 180 st. C przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki. pod koniec pieczenia zdejmij folię, by przyrumienić górę pasztetu.
Pasztet jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz