Krem jednak zastąpiłam jabłkami z galaretką cytrynową. Dla "osłody" polałam ją czekoladą :)
Rolada orzechowa z jabłkami
- ciasto: 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek maki pszennej
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- masa: 4 szklanki posiekanych drobno kwaśnych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- dekoracja: 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanych orzechów
Żółtka ubijaj z cukrem do chwili, aż masa będzie puszysta i jasna.
Ubij pianę na sztywno. Dodaj do żółtek pianę, mąkę oraz zmielone orzechy - delikatnie wymieszaj.
Na dużej blaszce z piekarnika ułóż papier na którym rozsmaruj cienką warstwą ciasto.
Piecz w temp. około 180 st.C przez około 15 minut.
Gdy ciasto się upiecze po lekkim przestudzeniu zroluj je wykorzystując ręcznik bawełniany.
Żelatynę namocz w 100 ml wody. Jabłka włóż do rondelka, podlej odrobiną wody i podgrzewaj.
Gdy jabłka lekko się rozparują dodaj galaretkę i żelatynę i mieszaj gorącą masę do rozpuszczenia tych dodatków. Po przestudzeniu delikatnie rozwiń ciasto, rozłóż jabłka i zwiń ją ponownie.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej , dodaj masło - wymieszaj.
Posmaruj roladę czekoladą. Orzechy upraż na suchej patelni. Gdy ostygną posyp nimi roladę.
piękna rolada:) jak ja bym chciała umieć robić takie:)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę nie jest trudne :)
UsuńZachęcam do spróbowania. Ważne jest by dobrze ubić żółtka z cukrem i by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia biszkoptu.