Miałam sporo innych, zupełnie nieciekawych zajęć. W wolnych chwilach przygotowałam sporo przepisów na bardzo zdrowe potrawy, bez soli i cukru. Zioła, zioła i przyprawy korzenne - i można tak jeść. Efekt ?
... minus 5 kg.
Ale o tym napiszę Wam , gdy skończę moją dietę bez wielkich poświęceń.
Ten przepis dostałam od przyjaciółki Halinki. Jest to zdrowy chleb, bo na zakwasie, z wieloma ziarnami i otrębami.
Dodatkowo bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebuje jedynie cierpliwości, bo długo wyrasta.
Jest bardzo smaczny!
Zdrowy chleb Halinki
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika (ja dałam słonecznik wymieszany z pestkami dyni)
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kg mąki żytniej
- sól do smaku
- 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- otręby do wysypania foremki
Otręby, płatki, ziarna i siemię lniane zalej dobrze ciepłą wodą - wymieszaj. Dodaj mąkę tortową i żytnią oraz zakwas -.wymieszaj dokładnie. Odłóż dwie łyżki zakwasu do następnego pieczenia.
Do chleba dodaj łyżeczkę soli lub tylko szczyptę, jeśli jesteś na diecie bezsolnej.Jeszcze raz wymieszaj.
Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym i oprósz otrębami.
Włóż ciasto chlebowe do foremki i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Najlepiej zrobić ciasto wieczorem, a piec o poranku. Chlebek powinien podwoić swoją objętość.
Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.
Po 10 minutach zmniejsz temp. do 200 st. C. a po kolejnych 10 minutach do 180 st. C.
W tej temperaturze piecz około 40 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z foremki, odwróć go i piecz jeszcze 10 minut by skórka była równomiernie chrupiąca. Wyjmij chleb na kratkę i zostaw do ostygnięcia.
pyszni wygląda:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwy do zrobienia, nie trzeba wyrabiać - dwa razy się go miesza i odstawia do wyrośnięcia. To wszystko :)
OdpowiedzUsuń