Z tej co została usmażyłam następnego dnia placki.
Placki z kaszy z ziarnami
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, dynia)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 liście kapusty włoskiej lub pekińskiej
- 1 cebula
- sól i biały pieprz do smaku
- olej do smażenia
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
Umyj liście kapusty, wykrój grube części, a resztę drobno posiekaj. Jaja wymieszaj ze śmietanką i mąką. Dodaj do masy kaszę, starty ser, cebulę i kapustę. Dopraw solą i pieprzem- wymieszaj dokładnie. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju z jednej strony na złoty kolor , posyp je ziarnem przed odwróceniem .
Usmaż z drugiej strony również na złoty kolor. Ogień nie może być zbyt mocny, by ziarna się nie przypaliły.
Placki możesz podać z sosem grzybowym lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz