Miałam wiele pomysłów na danie z ryb lub owoców morza.
Jednak ostatnie upały tak dały mi w kość, ze postanowiłam przygotować coś szybkiego, lekkiego a zarazem dzięki zastosowaniu masła czosnkowego pysznego.
Sałatka krewetkowa.
- 500 g krewetek koktajlowych
- 100 g masła czosnkowego Lurpak
- 1 biała rzodkiew
- 1 cykoria
- 1 peperoni
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 12 szt pomidorków koktajlowych
Rozgrzej na patelni masło czosnkowe, wrzuć na nie krewetki.To podstawa sałatki.
Smaż je w masełku kilkanaście minut z dodatkiem posiekanego miąższu papryczki peperoni mieszając kilka razy. Na gorącą patelnię wrzuć pokrojone listki cykorii (bez gorzkiego środka) - skrop sokiem z cytryny, dodaj miód. Mieszaj. Zawartość patelni przełóż do miski. Obierz pozostałe warzywa.Dodaj pokrojoną w słupki rzodkiew i paprykę słodką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj sałatkę w miseczkach posypaną pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz