Dobrze jest zrobić więcej kruszonki i mieć ją w pogotowiu w lodówce.
Wtedy szybciej można przygotować ten letni smakołyk.
Ilość cukru zależy od preferencji - ja lubię niezbyt słodkie ciasta.
Owoce pod kruszonką.
- 1 kg jabłek
- kilka brzoskwiń (lub inne aromatyczne owoce)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
- na posypkę : 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki
Z masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę i wstaw ją do zamrażalnika.
Jeśli puszczą zbyt dużo soku odlej go. Ostudź masę jabłkową. Pokrój brzoskwinie w cząstki.
Wysmaruj foremkę do zapiekania masłem, wysyp grubą warstwą tartej bułki.
Ułóż warstwę jabłek, plasterki brzoskwini. Posyp owoce cynamonem.
Na górze ułóż posypkę, po czym wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (około 190 st.C).
Zapiekaj je do chwili aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Podawaj na ciepło z lodami śmietankowymi lub po przestudzeniu.
owoce pod kruszonka - to lubię! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten jesienny deser. :)
OdpowiedzUsuńKruszonka, zawsze robi furorę :)
OdpowiedzUsuń