Niestety jeżyn już niewiele, to przez aurę tego lata. W lesie dużo zaschniętych owoców na krzakach.
W ogrodzie dzięki podlewaniu zgromadzoną deszczówką udały się nieźle.
Lubię koktajle oraz desery z dodatkiem jeżyn.
Koktajl mleczny jeżynowy.
- 1 szklanka jeżyn plus kilkanaście do dekoracji
- 3 płaskie łyżki złotego cukru trzcinowego
- 1 litr jogurtu
- 1 szklanka śmietanki (18%)
- listki mięty do dekoracji
Obierz jeżyny z szypułek.
Do jogurtu dodaj umyte i osuszone jeżyny - zmiksuj je wstępnie.
Przecedź przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj śmietanę, cukier i miksuj ponownie do chwili, aż cukier się rozpuści.
Rozlej koktajl do pucharków. Udekoruj pucharki jeżynami nacinając je u podstawy i nakładając na brzegi. Do jednej z jeżyn wetknij listki mięty.
Podawaj koktajl od razu.
Zostałaś przeze mnie wyróżniona w Verstile Blogger. Szczegóły tu: http://kuchniajustyny.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html
OdpowiedzUsuńzatęskniłam za smakiem jeżyn
OdpowiedzUsuń