To danie nigdy mi się nie znudzi, może się powtarzam? Jest szybkie i smaczne.
- 20 dag makaronu pełnoziarnistego
- (rurki, kolanka, świderki itp. )
- 4-6 szalotek
- 200 g boczku
- 1 cukinia (niewielka)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki kremowej
- sól i pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go wg. przepisu na opakowaniu (aldente). Szalotki posiekaj i wrzuć na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka). Dodaj pokrojony drobno boczek. Posyp pieprzem czarnym do smaku. Smaż około 10 minut.
Dodaj cukinię pokrojona w ćwierć plasterki i zalej śmietanką. Potrzymaj na małym ogniu około 15 minut, aż sos trochę zgęstnieje a cukinia straci surowość, jednak pozostanie chrupiąca. Sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony, jeśli nie - dodaj soli i pieprzu.
Lekko twardawy makaron wrzuć do sosu i potrzymaj w cieple jeszcze 5-10 minut.
Podawaj porcje makaronu przybrane natką pietruszki
Smaczny i pyszny makaron. Moja mama uwielbia makarony z cukinią;)
OdpowiedzUsuń