Warzywa duszone w mleczku kokosowym.
- 1 cukinia
- 1 ogórek
- 1 niewielki bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- kawałek trawy cytrynowej
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
- pęczek bazylii
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Zagotuj mleczko kokosowe, dodaj posiekane drobno papryczki, czosnek, imbir, kurkumę i trawę cytrynową. Dodaj bulion.
Wymieszaj i gotuj chwilę na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone warzywa (bakłażan bez skórki, ogórek bez pestek) i duś na wolnym ogniu około 5 min.
Na końcu dodaj sok cytrynowy i sos sojowy oraz większą część posiekanej bazylii.
Podawaj warzywa w mleczku kokosowym z dodatkiem ryżu, udekorowane listkami bazylii.
Danie musi być niezwykle aroamtyczne;)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszne! Uwielbiam dania z dodatkiem mleczka kokosowego.
OdpowiedzUsuń