Jest bardzo smaczna, więc opisze jej wykonanie.
Tajska sałatka krewetkowa.
- 100 g makaronu ryżowego nitki
- 40 dag dużych krewetek (obranych i obgotowanych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju arachidowego
- pół szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
- 2 łyżki ostrego sosu chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- pęczek kolendry
- listki bazylii i papryczki chili z zalewy do dekoracji
Makaron pokrusz na krótsze kawałki, zalej wrzątkiem i odczekaj , aż zmięknie.
Odcedź z wody i odstaw.
Przygotuj sos z limonki, sosu chili, sosu rybnego, oleju arachidowego i miodu.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę.
Wymieszaj sos z makaronem i krewetkami oraz orzechami arachidowymi.
Podawaj sałatkę w miseczkach udekorowaną listkami bazylii i papryczkami.
Zadbaj o nastrój . Zapal świece i wstaw kwiaty w wazony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz