Jak zwykle nie zdążyłam opisać wszystkich smakołyków, które udało mi się zrobić.
Jednym z bardziej udanych był pasztet z boczniaków z jajami przepiórczymi i zielonym pieprzem, oraz pasztet z tych grzybów z kurzym jajem.
Odkryłam też że te grzyby świetnie nadają się na taki wegetariański pasztet
Pasztet z boczniaków i jajek z zielonym pieprzem.
- 500 g boczniaków
- 1 duża cebula (obrana i poszatkowana)
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 18 jajek przepiórczych
- sól, pieprz ziołowy
- kilka łyżek bułki tartej
- masło sklarowane do wysmarowania foremek
- kiełki do dekoracji
12 jajek przepiórczych ugotuj na twardo.Zmiel połowę kapeluszy, ogonki boczniaków i przesmażoną cebulę.
Drugą część kapeluszy posiekaj grubo.Obierz 6 jajek przepiórczych i pokrój w kostkę.
Wymieszaj zmieloną masę z pokrojonymi jajkami, zielonym pieprzem i pokrojonymi kapeluszami grzybów.
Dodaj kilka łyżek bułki tartej, 6 surowych jajek przepiórczych, natkę pietruszki.
Dopraw masę solą i pieprzem ziołowym.Wysmaruj masłem niewielkie foremki, posyp je bułka tartą i napełnij masą jajeczno-grzybową.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut w zależności od wielkości foremek.
Paszteciki możesz podać na ciepło lub zimno udekorowane kiełkami i gotowanymi jajkami przepiórczymi.
Jajka przepiórcze możesz zastąpić 4 jajami kurzymi.
Jajka przepiórcze możesz zastąpić 4 jajami kurzymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz