Strony

5 kwietnia 2012

Mazurek z kokosową chrupką

Kolejny mazurek jest w tym  samym stylu, jeśli chodzi o zdobienia, jednak smaki są zupełnie różne.
Użyłam dżemu malinowego z moich zapasów. Smak malin świetnie komponuje się moim zdaniem z bezą kokosową.


Mazurek z kokosową chrupką


  • ciasto: 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu malinowego
  • masa czekoladowa: 150g czekolady
  • 150 g śmietanki kremowej
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • masa bezowa: 3 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag drobnego kokosu
  • dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
  • 50g czekolady gorzkiej do dekoracji 
  • kokos do posypania


Ze składników ciasta zagnieć szybko kruche ciasto.
Rozwałkuj je , wyłóż  na wysmarowaną blachę i wstaw  do lodówki na pół godziny.
Ponakłuwaj widelcem - upiecz na blady kolor.
Z białek ubij pianę z cukrem pudrem, dodaj kokos- wymieszaj.
Zrób bezowy brzeg na cieście, wstaw z powrotem do piekarnika.
Z reszty  masy ułóż  na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Piecz  w temp. ok 160 st. C.
Podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj pokruszoną czekoladę i mleczko kokosowe - mieszaj do chwili, aż czekolada się rozpuści.
Przestudź masę (ganache) lekko.
Ciasto po upieczeniu ostudź,  rozłóż warstwę dżemu zostawiając wolny brzeg.
Na dżem rozlej letnią masę  czekoladową.
Po całkowitym ostudzeniu ułóż dekorację z figurek i bakalii.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej, przełóż ją do szprycy z końcówką do napisów i udekoruj mazurek do końca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz