Mazurek z figurkami bezowymi.
- ciasto: 3 żółtka
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek dżemu śliwkowego
- masa czekoladowa: 150g czekolady
- 150 g śmietanki kremowej
- 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 5 dag cukru pudru
- 5 dag migdałów mielonych bez skórki
- dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
- 50g czekolady gorzkiej do dekoracji
- migdały mielone do posypania
Ze składników ciasta zagnieć szybko kruche ciasto.
Rozwałkuj je , wyłóż na wysmarowaną blachę i wstaw do lodówki na pół godziny.
Ponakłuwaj widelcem - upiecz na blady kolor.
Z białeka ubij pianę z cukrem pudrem, dodaj mielone migdały - wymieszaj.
Z masy uformuj na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Piecz w temp. ok 140 st. C.
Podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj pokruszoną czekoladę - mieszaj do chwili, aż się rozpuści.
Przestudź masę (ganache) lekko.
Ciasto po upieczeniu ostudź, rozłóż warstwę dżemu.
Na dżem rozlej letnią masę czekoladową.
Po całkowitym ostudzeniu ułóż dekorację z figurek i bakalii jak na zdjęciu.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej, przełóż ją do szprycy z końcówką do napisów i udekoruj mazurek do końca
Piękny ten mazurek!:)
OdpowiedzUsuń