Jest pyszna, niestety bardzo kaloryczna. Kiedyś dodawałam jeszcze żółtka ubijane z cukrem na parze.
Ostatnio z nich zrezygnowałam, a pascha i tak jest pyszna, a zawsze to trochę mniej kalorii.
Pascha owocowa.
- 1/2 kg tłustego sera
- 100g masła (82%)
- kilka łyżek jogurtu
- kilka łyżek cukru pudru
- 1 szklanka suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina, śliwki itp)
Masło utrzyj do białości, dodawaj naprzemiennie po łyżce cukru pudru i jogurtu nie przerywając ucierania.
Na końcu dodawaj zmielony uprzednio twaróg ciągle ucierając.
Owoce wypłucz w letniej wodzie, osusz i dodaj do masy serowej - wymieszaj.
Włóż ją do silikonowej keksówki, połóż deseczkę, obciąż i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż na talerz.
Dzięki zastosowaniu silikonowej foremki paschę łatwo wyjąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz