To bardzo proste, szybkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne.
Kotlety selerowe . - 1 spory seler
- 1 jajo
- mąka pszenna - ile zabierze
- 1/3 szklanki wina
- 1/2 nasion słonecznika
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz biały do smaku
- rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia
Obierz selera, pokrój go na plastry i blanszuj w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsącz go na sicie.
Do miseczki wbij jajo, dodaj wino - rozkłóć trzepaczką.Dodaj szczyptę soli, kurkumę i pieprz ziołowy. Ubijając dalej wsypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Odstaw ciasto na 10 minut.
Rozgrzej na patelni olej do smażenia na głębokim tłuszczu.
Każdy plaster posyp szczypta soli i pieprzu białego. Zamaczaj je w cieście i smaż w głębokim tłuszczu z jednej strony. Przed odwróceniem na drugą posyp ziarnami słonecznika.
Po usmażeniu kotlecików na złoty kolor układaj je papierowych ręcznikach w celu usunięcia tłuszczu. Podawaj je na ciepło.
Ta posypka z nasion słonecznika wygląda bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuń