Dziś na drugie wykorzystałam mięsko i marchewkę z rosołu. Zmieliłam je , doprawiłam tymiankiem
i zapiekłam z brukselką między dwoma warstwami brązowego ryżu .Ryż zapiekany z mięsem i warzywami.
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 200 ml miąższu z dyni
- 3 jaja
- ok 400g mięsa z rosołu
- 2 ugotowane marchewki
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- 200 g brukselki ( blanszowanej wcześniej)
- pół brokuła ( blanszowanego wcześniej)
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania
- pikantny sos pomidorowy
Ryż ugotuj do miękkości (może być al dente). Ugotowany miąższ dyni rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę i jaja - wymieszaj na gładką masę.
Posól ją, dopraw pieprzem czarnym i ziołowym - wymieszaj z ryżem.
Mięso zmiel razem z marchewką. Dopraw je tymiankiem, pieprzem i solą jeśli trzeba.
Wysmarowana masłem foremkę wysyp bułką. Na dnie rozłóż warstwę ryżową, następnie warstwę
mięsa, brukselkę i pozostałą warstwę ryżu. Górę udekoruj wianuszkiem brokuła.
Zapiekaj ryż około 40 min w temp. 180st.C
Podawaj na gorąco z pikantnym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz