Tak już mam :( od czasu do czasu. Więc kupiłam dwie dorodne kalarepki z dużymi kulkami, ale nie tymi największymi, bo są często zdrewniałe.
Ugotowałam smaczną wegańską zupę,
Wegańska zupa kalarepkowa.
- 2 kalarepki
- 4 średnie ziemniaki
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 łyżka mąki
- 2 litry wody
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 marchewka
Umyj kalarepkę dokładnie.
Obierz kalarepkę i pokrój ją w plasterki, z liści usuń zgrubienia - pokrój je drobno.
Kalarepkę z listkami zalej wrzątkiem, dodaj startą na drobnej tarce włoszczyznę . Lekko posól, dodaj oliwę i gotuj ok. 10 minut. Obierz ziemniaki i marchewkę nacinając brzegi. Pokrój je w plasterki i wrzuć do zupy. Gotuj do chwili , aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym, dodaj cukier. Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do zupy. Zagotuj ponownie.
Podawaj zupę od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz