Nie twierdzę, że to wielkie, jednak raczej za pretekst w przerwaniu postu i zjedzenia czegoś smacznego.
Jak święto, to i w kuchni musi być świątecznie.
Zacznę od deserów, najpierw opiszę deser poobiedni.
Deser z truskawkami i bezą w piance kokosowej.
- 250 g truskawek
- 250 ml śmietanki kremowej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 4 spore bezy
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Ubij mleko kokosowe z dodatkiem cukru, dodaj sok z cytryny. Połącz je razem.
Pokrusz bezy. Połowę kruszonki bezowej ułóż w salaterkach, zalej je pianką koksową.
Odłóż 4 truskawki do dekoracji. Pozostałe truskawki obierz i pokrój
w plasterki. Umieść je w piance. Posyp deser resztą skruszonej bezy, rozpuszczalnym kakao i wiórkami kokosa. Udekoruj truskawką razem z szypułką.
Pyszności.
OdpowiedzUsuń