Porównując chleby z dodatkiem zakwasu - są zdecydowanie lepsze te na zakwasie.
Jeśli jednak nie mamy aktywnego zakwasu - zostają nam drożdże.
Chlebek pełnoziarnisty z lubczykiem
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 250ml maślanki
- 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
- pół szklanki letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- tłuszcz do formy
Mleko wlej do miseczki, dodaj cukier, miód i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki chleba (maślankę, mąkę,sól i lubczyk - wyrób do chwili, aż ciasto będzie odstawać od reki. Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut piecz w temp. 200 stopni, potem zmniejsz płomień i piecz jeszcze około 40 minut.
Po upieczeniu wyjmij chlebek z foremki i piecz w piekarniku jeszcze około 10 min, by skórka była rumiana se wszystkich stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz