Ekspresowe ciasteczka owsiano-orzechowe.
- 1 jajo
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 5 dag stopionego masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku owocowego (czarna porzeczka, malina itp)
Otręby owsiane zalej letnim mlekiem. Odstaw na 5 minut. Połącz cukier trzcinowy, płatki owsiane, mielone orzechy. Dodaj je do otrębów razem z jajem, olejem i schłodzonym (stopionym wcześniej ) masłem. Wymieszaj energicznie.
Nakładaj masę na blaszce w formie serduszek (lub innym) i piecz je na rumiano przez około 15 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
Cukier puder utrzyj z sokiem. Przed podaniem polukruj serduszka przygotowanym wcześniej lukrem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz