Ozdobiony serduszkami wyciętymi z marchewki możesz podać na romantyczną kolację.
Krem z warzyw z paluchem drobiowym.
- Warzywa wg uznania np.
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- kawałek selera
- 1 łyżka solonej lub suszonej mieszanki warzywnej
- 1 kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz biały i chili do smaku
- przyprawa do zup w płynie do smaku
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajo
- maka pszenna ile zabierze
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki ziaren słonecznika
- tłuszcz do smażenia
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- natka pietruszki do dekoracji
Obrane warzywa, imbir, czosnek pokrój w plasterki zalej bulionem i gotuj około 10minut z dodatkiem szczypty soli. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij kilka plasterków marchewki do dekoracji, a do pozostałe zmiksuj w bulionie na krem.
W czasie, gdy warzywa się gotują oczyść mięso z błon pokrój je w paseczki, posól i popierz.
Z rozkłóconego jaja, wina i mąki zmiksuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Mięso oprósz mąką, zanurzaj w cieście i smaż w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Przed odwróceniem paluszków na drugą stronę posyp je ziarnem słonecznika.
Jeśli lubisz gęstą zupę możesz zagęścić ją jeszcze odrobiną mąki pszennej
Podawaj gorącą zupę w miseczkach, udekorowaną serduszkami z marchewki i listkami pietruszki z dodatkiem paluchów drobiowych.
Dzięki mięsnemu paluchowi możesz traktować to danie jako pełny posiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz