Byłam zdziwiona, gdy mąż pochwalił danie, choć nie było mięsne.
Proste i smaczne :
Wegańskie kotleciki w pomidorach
- 6 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 szklanka drobno startych orzechów włoskich
- olej roślinny do smażenia
- sos: mała puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy extra v.
- pieprz i sól do smaku
- mąka do zagęszczenia sosu
- natka pietruszki do dekoracji
Obrane ziemniaki zetrzyj w łezkę, dodaj posiekany czosnek, pieprz ziołowy, bazylię i rozgniecioną widelcem cieciorkę.
Wymieszaj masę, jeśli jest zbyt sucha (zależne od rodzaju ziemniaków) podlej odrobiną wody.
Z masy formuj kotleciki, panieruj je w orzechach i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
Do rondelka włóż posiekane pomidory razem z sokiem,dodaj bazylię, lubczyk oraz pół szklanki wody.
Po zagotowaniu dodaj koncentrat,oliwę, pieprz i sól do smaku.
Zagęść sos mąką (1 płaska łyżka) wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz