Przepis oparty jest na podstawowym przepisie na szybki i tani placek.
Różni się tylko tym, że dodałam przyprawę korzenną i przełożyłam masą kokosową.
Piernik kokosowo-orzechowy.
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szkalnki marmolady
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki kokosu
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- tubka mleka zagęszczonego słodzonego
- polewa czekoladowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7ZXRbzIGM8zdjs9mVQZmQ5X4EO36oUhPLeqVx4zRA4VEQjkSTN0ptWhQW8VthgrOpL5Z-1R1ZnQXDzXBJdHdtH2c8lchH1FdGbmzSWGYCFdX7oPpjM42DjZGYQg1VGxy2tZuNZfYcOY1A/s280/pierOrzKokos.jpg)
Jaja ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj marmoladę lub dżem - wymieszaj.
Dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, kakao i olej z masłem ciągle mieszając.
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem. Posyp górę orzechami i upiecz w temp. około 160 stopni C.
Kokos zagotuj w mleku, przestudź. Masło utrzyj z mlekiem zagęszczonym, dodawaj masę kokosową ciągle mieszając.
Ostudzone ciasto przełóż masa kokosową. Polej polewą czekoladową.
Ta warstwa kokosowa wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńteż mi się strasznie podoba kokosowy środek!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam się mój wypiek spodobał :)
OdpowiedzUsuń