Cytryniec chiński to niezwykle cenna roślina.
W nasionach cytryńca znajdują się czynne związki schizandrynę i schizandrol.
Posiadają one właściwości wzmacniające organizm i podnoszące jego odporność. Napar z owoców można stosować przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, w chorobach płuc, przewodu pokarmowego, wątroby oraz w celu poprawy widzenia.
Cytryniec chiński jako roślina lecznicza jest znana w chińskiej medycynie od 250 roku p.n.e.
Młode liście cytryńca jemy wiosna w sałatkach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-BqyhGjBUKDM4EFUcjtg27pR2l7hPG8atFU_FCxEAh6a_nh7-ScRw-y73kTofGDIGdQmTT9OF78rp9O5W7pSS_2W_7sFBRgWdkaXEt78xPS2uCtV-Qu8XfbJyu3q2cr4c_B4kou_vWN-J/s280/NalCytryniec.jpg)
Nalewka z cytryńca chińskiego.
- 1 szklanka owoców cytryńca
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wody żródlanej
Zalej cukier wodą, zagotuj - odstaw do ostudzenia.
Przebrane owoce cytryńca wsyp do słoja, zalej woda z cukrem po czym dodaj spirytus. Zakreć słój szczelnie i odstaw na 4 - 6 tygodni wstrząsając od czasu do czasu.
Pij leczniczo po kieliszeczku.
Czy mozna równiez uzyc owoców suszonych cytryńca?
OdpowiedzUsuńNalewki można również robić z suszonych owoców :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku pierwszy raz zebrałem owoce z mojego krzaczka,i postanowiłem zrobić nalewkę z cytryńca. Mój przepis wyglądał następująco: owoce umyłem i oberwałem z gałązek wsypałem do słoja i zasypałem cukrem, nie mierzyłem ponieważ zawsze wszystko robię na oko w kuchni też. Słój odstawiłem w słoneczne miejsce na ogrodzie i od czasu do czasu potrząsnąłem. Nie wiem ile czasu minęło ale na dworze było już chłodno i słój wrócił z gęstym syropem o przepięknym kolorze do domu. Zalałem to wszystko spirytusem ok 0,75l i wstawiłem do szafy. Zimą odcedziłem owoce i poszły do drugiego słoika jako dodatek do herbaty a nalewka stała i dojrzewała w sumie do czerwca kiedy się skończyła :) polecam smak niepowtarzalny a znajomy który nalewki robi całe życie powiedział że jest w szoku i pierwszy raz w życiu pił taką nalewkę której smak jest nie do określenia, zresztą roślina ta nazywana jest owocem o czterech smakach. Kto nie próbował ten niech zrobi i spróbuje a ci co robią to wiedzą i polecam wypróbowanie najprostszego przepisu, sprawdzonego przepisu. A tak na marginesie to dzisiaj był kolejny zbiór i owoce siedzą w cukrze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam nalewkowiczów i życzę smacznych i udanych wyrobów Wojt.
Twój przepis jest klasycznym sposobem przygotowania nalewki owocowej.
UsuńJa robię tak z soczystymi owocami. Co do cytryńca trochę się bałam, że są za mało soczyste stąd pomysł na syropek.
Moja nalewka też była wspaniała!
Niestety w tym roku z powodu suszy mam tylko maleńka garstkę kuleczek :(
niestety.
Pozdrawiam serdecznie i również życzę owocowych wspaniałości w buteleczce!
Nina
Piotr w tym roku obok cytryńca posadziłem pomidory.Dlatego obrodził 4kg owoców.Cytryniec ma 6 lat,myślę że stanowisko gdzie rośnie wybitnie mu pasuje.Pomidory obficie podlewałem a cytryniec podkradał wodę i taki wynik. Nalewka z owoców to faktycznie najlepsze zagospodarowanie owocu cytryńca.Sposób przygotowania nalewki może być różny.Ja stosuję klasyczny,czyli syrop z owoców łączę z spirytusem w proporcji 30-50%.Nalewkę o wyższym procencie można dłużej przechować.
OdpowiedzUsuńTo cenna uwaga potwierdzająca to, że cytryniec lubi dużo wody!
UsuńZazdroszczę Ci takiego plonu (ale pozytywnie). Jak prowadzisz swój krzak?
Pozdrawiam serdecznie!
podał w przeliczeniu na kg. pozdrawiam Jan
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zebrałem kg.owoców,reszta jeszcze dojrzewa,zrobię nalewkę dwie szklanki owoców cytryńca,szklanka cukru,2 szklanki spirytusu,2szklanki wody źródlanej.Pozostałą cześć po tym jak dojrzeje,zrobię:2 szklanki owoców cytryńca,0,5litra spirytusu 96%,0,5litra wódki i 0,5l miodu.Potwierdzam opinię że jest to chyba najlepsza nalewka jakie kiedykolwiek robiłem.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze, jestem niesamowicie ciekawa, jak smakuje :) Znalazłam owoce cytryńca chińskiego na http://www.magicznyogrod.pl/cytryniec_chinski_owoc.html, czy w takiej formie nadadzą się do zrobienia nalewki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale właśnie trzeba używać 95% stężenia, czy raczej 50% - tak jak piszą tu: https://bibliotekanalewek.pl/przepisy/nalewki-owocowe/nalewka-z-cytrynca-chinskiego/
OdpowiedzUsuń