![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-IJME4aXaJ075JNUZ7cKhwTpNAhE9KH6TQeqGRvpcgp0KRcZA6PUDAhqI00TweZ1ksGMfInbpARzoo8378jD3mTUiHioBdRT-ibxi6NRaNV_25DmySrKUALM_6OgvTSe4Q3a9kZqNQRax/s280/NalWisRum.jpg)
Wiśniówka na rumie.
- 1/2 litra wydrylowanych wiśni
- 200 ml rumu 80%
- wódka dobrej jakości (ile się zmieści)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Do litrowego słoika wsyp wydrylowane wiśnie, dodaj cukier i odstaw , aż wiśnie puszczą sok.
Po kilku godzinach wlej rum i uzupełnij słoik wódką. Zakręć słoik i odstaw na 4-6 tygodni.
Od czasu do czasu wstrząśnij. Zlej płyn z nad wiśni do butelki. Wiśnie wykorzystaj do deserów.
Jesli lubisz słodkie trunki - możesz dodać więcej cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz