Dziś jeszcze kilka przepisów na dietetycznego kurczaka z cyklu bez soli i cukru, dla osób dbających o zdrowe odżywianie.
Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka brązowego ryżu lub dzikiego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki startego miąższu dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 biała cebula
- szczypta szafranu (lub 1/2 łyżeczki szafranu indyjskiego - kurkumy)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- natka pietruszki do dekoracji
.
Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku. Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz z marynatą oraz mleko z szafranem – mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Aby ryż się nie przypalił – mieszamy. Gdy mięso straci surowość (będzie białe) dodajemy startą w łezkę dynie – nadal dusimy wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego piekarnika). Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu w miseczkach. Posypujemy listkami pietruszki do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz