Pstrąg łososiowy duszony w selerze
- 300 g pstrąga łososiowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 2 łodygi selera
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 100 ml śmietanki
- sól i pieprz biały do smaku
- orzechy włoskie do posypania
Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka.
Zeszklij cebulę na patelni, dodaj seler korzeniowy i naciowy
Dodaj estragon. Lekko posól i popieprz. Podlej śmietanką i duś warzywa do miękkości.
Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę.
Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem.
Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Podaj danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz