Strony

18 lutego 2016

Ciastka orzechowe na kruchym spodzie

W ubiegłą niedzielę zainspirował mnie Walenty i upiekłam dla moich kochanych ....
serduszka orzechowe na kruchym spodzie z czekoladowym rantem.
Wybaczcie, ale nie miałam czasu wcześniej Wam tego opisać.
Oczywiście kształt serca nie jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka.
Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie  przepis wypróbować.



Ciastka orzechowe na kruchym spodzie


  • ciasto: około 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  wiejskiej śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • piana orzechowa: 25 dag cukru pudru
  • 4 białka
  •  1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 20 dag posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego
  • do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa
Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło.
Wstaw  ciasto do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm.
Wykrój spód ciastek po czym resztki ciasta zagnieć z  dodatkiem kakao tak, by powstał marmurek.
Spody ciastek ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
Ubij pianę dodając stopniowo cukier puder  oraz pod koniec ocet jabłkowy.
Gdy piana będzie sztywna dodaj orzechy (lub kokos).
Nakładaj masę orzechową na ciastka. 




Z ciasta kakaowego uformuj paseczki, możesz ozdobić je wyciskając wzorek widelcem. Ułóż paseczki dookoła ciastek.









Upiecz je w temperaturze około 170 st.C.
Po ostudzeniu udekoruj je stopioną czekoladą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz