chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis.
W ostateczności będzie dla MG, któremu nie przeszkadza smak sody w pieczywie.
Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000.
Poniżej cytuję przepis który pochodzi z everycakeyoubake.blogspot.com
Możecie również podziwiać inne chlebki na facebook'u
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami
- 250 g mąki,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.
Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny
Wypiekały ze mną :
Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Anetka z Piekielnej Kuchni Anety
Monika z Z chaty nakońcu wsi
Joanna z Piekę bo lubię
Pat z Patison w kuchni
Iza z Smaczna Pyza
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Joanna z Grunt to przepis
Ewa z W mojej kuchni
Edyta z Pasja smaku
Ewa z Ewa w kuchni
Laura z Cafe Babilon
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Kasia z FB
Gosia Zet z FB
Ewa z FB
Lidia z FB
Justyna FB
Miło było w takim towarzystwie wypiekać!
Piękny :) Dałaś mąkę razową? Bo mój nie wyszedł taki ciemny :)
OdpowiedzUsuńNie dodałam mąki razowej tylko otoczyłam w niej kulkę ciasta. Ten kolor może z powodu innej odmiany jabłek albo z tego że uzyłam zsiadłego mleka...sama nie wiem :)
UsuńDzięki Anetko!
Super chlebuś :-) Dzięki za wspólną zabawę przy wypiekaniu :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie znoszę sody, ale robiłam z podwójnej porcji składników, a sody dałam tyle, co na jedną porcję. Było ok, chleb naprawdę pyszny, choć gdybym dała tyle sody, ile jest w oryginalnym przepisie, to bym chyba go nie zjadła ;) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego !
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, dzięki za wspólny wypiek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas przy wypiekaniu
OdpowiedzUsuńJa zaszalałam z przyprawami, więc smaku sody w ogóle nie czułam ;) Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńDzięki Ninko za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń