![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizWuLZedVnhiuA70Q2cBcP2j5dDLPvCYEGGIPBdHAKMg0wgL1jq-YqLXc6Iji2W6NINkX52oMdWqhUHOsOksBisl8CNw-UIeJrzlIBXzgx-w3iMpRipEvrt2BRK2lstEnfez08UEemwiU/s280/choinka.jpg)
Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami.
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- masa: 2 szklanki startych w łezkę
- 1 galaretka cytrynowa
- suszona żurawina
- do dekoracji: polewa czekoladowa deserowa
- biała czekolada (50 g)
- masa marcepanowa
- kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgULQ7ZlcoV2BHwDH7lHREQYFzwrzsxhAaSCBKBZljsmaI-4RBp5JIrsDlKrLAypukTd7ikUOSN1rP-Chi9ui5e29KGpsiDN2shld0G9JxPjqaotjoJCW1xF3ct1IPFRRhiSoEfHM1hncc/s200/choinka0.jpg)
Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min).
Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty.
Starte jabłka podlej niewielką ilością wody. Doprowadź je do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do chwili aż rozpuści się w soku które puściły jabłka. Dodaj żurawinę. Wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Tężejącą masą jabłkową przełóż ciasto. Dociśnij ciasto po czym wytnij z dwóch stron trójkąciki tak by powstała choinka. Posmaruj ciasto deserową polewą czekoladową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXTTCg-TV79-7ngBtzRka4V1OSRF6Ky5IwVxybOfIIghAGJNsaJqQjUi57FQKc9ooXQm3PbYRT0FuDEGAxQMupsMnj3Tm5sK3XnjpSZI2Mv__74hlGbV-RDUNhxir-h4f_Zi8zdiNOavQ/s280/choinka5.jpg)
Z masy marcepanowej ulep kuleczki lekko je spłaszczając. Z jednej kulki uformuj gwiazdkę. Ułóż je na choince.
Stopioną białą czekoladę włóż do woreczka ze ściętym rogiem i udekoruj choinkę tak zrobioną szprycą.
Na końcu ozdób ją srebrnymi kuleczkami i białą posypką cukrową o różnych kształtach.
jak ten tutaj, zobaczcie sami
klik https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz